1st GA by Leeyanaradhi ^_^


tekan banner kalau nak join ;)

SOALAN 
1) Tarikh Birthday saya - Clue *1st trimester of the year  =)  

2) Tarikh Birthday Radhi - Clue *3rd trimester of the year =) 
3) Tarikh saya & Radhi disatukan - Clue * 2nd trimester of the year (,")(",) 
4) Cadangkan tempat untuk saya dan big family saya untuk bercuti nanti.  

 JAWAPAN
1. 31 Mac 1984
2. 22 Ogos 1984
3. 5 Jun 2010

4. Gua Niah, Miri, Sarawak

aku confirm pasti you'll have a BLAST of time sana nanti! 

Gua Niah merupakan sebuah gua yang terbesar di Malaysia dan penuh dengan sejarah. Ia juga merupakan antara gua batu kapuryang terbesar di dunia. Terletak kira-kira 90 kilometer atau 1 1/2 jam dari MiriSarawak, gua ini menunjukkan bukti kehidupan awal manusia di daerah ini.
Gua Niah juga merupakan salah satu gua tertua di dunia dan telah diwartakan sebagai tapak bersejarah di bawah kuasa Muzium Sarawak. Gua Niah terbentuk sebagai terumbu karang pada akhir Miocene sebelum pergerakan bumi yang mengangkatnya dan dihakis membentuk gua. Gua Niah seluas 12 hektar dan kawasan dalam gua dianggarkan tiga kali padang bola sepak. Selain pintu masuk utama Gua Niah, terdapat 5 bukaan lain dengan kamar dibelakangnya. Ia dikenali sebagai Mulut Besar, Lubang Tulang, Lubang Hangus, Gan Kira dan Lubang Tahi Menimbun.
Taman Negara Niah juga menyediakan kemudahan kediaman kepada pelancong iaitu tapak perkhemahan, hostel dan chalet dengan harga yang telah ditetapkan oleh kerajaan. Di sini juga terdapat kafeteria untuk membolehkan pelancong mendapatkan bekalan makanan kerana semua kemudahan di Taman Negara Niah tidak dibenarkan memasak. Namun pelancong dibenarkan membuat barbeque di kawasan luar penginapan.

Sambil melancong, sambil exercise! 
Kannn dah killing two birds with one stone :p

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...